Rijschool Sita Theorie

Om de theorie online te oefenen, kan je gebruik maken van ons interactieve toetssysteem. Wanneer je je bij ons aangemeld hebt, ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze heb je nodig om in te loggen. Wij zullen via dit systeem de voortgang van de leerling controleren

Alvorens je het praktijkexamen kunt afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat, indien je in je opleiding ook een Tussentijdse toets gaat doen moet je het theoriecertificaat in het bezit hebben alvorens je de toets kunt afleggen.

 

Je kunt wel al rijlessen nemen voordat je bent geslaagd voor het theoriecertificaat en je mag op elke moment beginnen met theorie. Wij regelen een examendatum voor als je er aan toe bent. Het theorie-examen vindt plaats in Enschede of in Zwolle. Leerboeken kun je bij ons kopen, ook kun je gebruik maken van theorieonline.

Je kunt het examen bespreken via www.cbr.nl. (Betaling via C.B.R. geschiedt door internetbankieren of iDEAL) Ook kan de rijschool dit voor u regelen.

Je dient 16,5 jaar of ouder te zijn op de dag van het theorie-examen.

 

Wat je nodig hebt voor een theorie-examen:
- Officieel legitimatiebewijs

Vernieuwd theorie-examen per 1 maart 2009

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat per 1 maart 2009 uit drie onderdelen:

  • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen);
  • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen);
  • Een onderdeel over verkeersinzicht / risico’s (10 vragen).

Verkeersinzicht en risico’s

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

 

Gevaarherkenning

Het onderdeel gevaarherkenning is nieuw. En telt tot 1 maart 2009 niet mee voor de uitslag van je theorie-examen. Zo heeft iedereen de kans om aan dit nieuwe onderdeel te wennen.

De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:

  • remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
  • gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
  • of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Wanneer telt gevaarherkenning wél mee?

Per 1 maart 2009

 

Wat verandert er niet?

Het vernieuwde theorie-examen voor de personenauto blijft ongeveer een uur duren.

 

Wanneer geslaagd?

Je moet tot 1 maart 2009 vierenveertig vragen goed beantwoorden. Het theorie-examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, open vragen en gedragskeuzevragen (bij gevaarherkenning).

De vragen worden gesteld bij beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je kunt ze daarop ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel.

Vanaf 1 maart 2009 slaag je voor het vernieuwde theorie-examen als:

  • je 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning;
  • je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht.

 

Direct een certificaat

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt, krijg je een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je foutief, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’). Je rijschool kan je uitgebreid over die onderwerpen informeren.