2toDrive

2toDrive

2toDrive is een experiment waarbij jongeren onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat deze groep onder relatief veilige omstandigheden rijervaring op kan doen. De Minister van Infrastructuur en Milieu streeft ernaar om 2toDrive op 1 november 2011 te laten starten.Vanaf deze datum kunnen jongeren, die op of na deze datum 17 worden, beginnen met rijlessen.

Vanaf 16 jaar de weg op

Door 2toDrive kunnen jongeren al eerder beginnen aan het rijbewijs. Vanaf 16 jaar mogen ze theorie-examen doen voor het rijbewijs B. Vanaf 16,5 jaar kunnen er praktijklessen gevolgd worden en vanaf 17 jaar mag er examen worden gedaan voor het rijbewijs B. Als de deelnemer het rijbewijs heeft behaald mag hij tot zijn 18de verjaardag alleen rijden onder begeleiding van een coach.

Aanmelden

Deelnemers kunnen zich aanmelden door via 2toDrive.nl een begeleiderspas aan te vragen. Via deze website kunnen ook de namen van de coaches worden doorgegeven. Deze komen op de begeleiderspas te staan. Je kunt minimaal één en maximaal vijf coaches doorgeven. De deelnemer heeft toestemming van de coach nodig om hem op te kunnen geven als begeleider. Aan de coaches worden ook bepaalde eisen gesteld. Deze zijn terug te vinden op de genoemde website.

Deelnemers

Alle jongeren die op of na 1 November 2011 16 of 17 jaar zijn, mogen meedoen aan 2toDrive. Ben je 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen en vanaf je 17e mag je rijexamen doen Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
Daarna mag je direct zelfstandig de weg op.

Evaluatie

2toDrive is een experiment dat maximaal 6 jaar duurt. Deze periode wordt geëvalueerd en als blijkt dat 2toDrive voor meer verkeersveiligheid zorgt, kan het structureel ingevoerd worden. Meer informatie is te vinden op. 2toDrive

Hoe werkt het?

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.
  • Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
  • Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.